Forum

Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

300zł dekoracja koscioła

No to ja napiszę moje obserwacje , trafia mnie jak wiem że salami i kościołem zajmują się osoby które nie prowadzą działalności :teeth: :teeth: :teeth: :teeth: nie płacą podatków tak jak my , tylko zarabiają czystą gotówkę :angry: :angry:

a propo naszego tematu nie wiem czy dobrym pomysłem jest wykorzystanie do kompozycji chryzantemy skoro jej cena rośnie z miesiąca na miesiąc
ja bym brała pod uwagę tylko kwiaty sezonowe

@parviflora napisał/a:

@viki napisał/a:

ale jak to jest Twoje pierwsze zlecenie, to ja bym je przyjęła i nawet po kosztach jak najładniej bym je zrobiła..... miałabym satysfakcję, zdjęcia swoich prac i reklamę....

i właśnie to jest wg mnie błędne rozumowanie. Po takim zleceniu - będą o niej mówić: to ta, co robi tanio. A potem ciężko będzie jej podnieść ceny, oj bardzo ciężko... Kurde dziewczyny - dlaczego się nie cenicie? Jeżeli nie traktujecie tego wszystkiego jako boznes, nie macie zamiaru z tego żyć - proszę bardzo, dla hobby, dla ćwiczenia warsztatu - róbcie za bezcen. Jeżeli natomiast chcecie coś z tego mieć w kwestii finansowej - to sorry, ale nie tędy droga.

Jestem tego samego zdania, sztuczne zaniżanie ceny nikomu na zdrowie nie wychodzi, a później duży problem, bo tamta to miała za tyle a ode mnie chce więcej......i później wychodzisz na zdziercę,... nie nie nie ceny trzeba od początku trzymać i czasem nawet delikatnie zawyżyć żeby w razie czego mieć rezerwę w razie targowania się o cenę.

Wszyscy pytają o cen jak mówisz 500 zł , to odpowiadają że chcą bardzo skromnie 200 -300 zł, ale jak mówisz że będzie bez ławek ubranych same kompozycja jedna duża przed ołtarzem to im mina rzednie.Pózniej się dowiadujesz że oni chcą ławki, przy tabernakulum, ubrane krzesła , klęczniki. CHCA FULL opcje za bezcen. dziewczyny dobrze mówią, że robienie za darmo mija się z celem, pózniej okazuję się że dołożyliśmy a nie zarobiliśmy .Tak źle tak nie dobrze zrobimy za 300 zł to bedzie pretensja że za bardzo ubogo, powiemy drożej to wychodzą , ich nie interesują kwiaty tylko cena. :teeth:

z tego co wiem u mnie dziewczyny stroją kościół za 800,00 - 1500, 00 mało kto obniża cenę - mówię o kwiatach żywych

Siostra zakonna bierze za strojenie kościoła od 800,00 😀

dziewczyny a co z czasem jaki poświęcamy na kompozycje , a czy robimy je przy świecach :takaemotka: :takaemotka: :takaemotka: paliwko żeby dowieść kompozycje :smileyflower: :smileyflower:

Ja kompozycje robię z kwiaciarni po 18.00 wtedy jest cisza i spokój :smileyflower:

bukiet tez robiony ma być u mnie 120-150 zł proste róże 9 sztuk, auto 200zl i ten kościół pisałam z nią mówiła ze ma być kompozycja pod ołtarz i kwiaty we flakonach po dwóch stronach ... 🙁

@Adi240 napisał/a:

bukiet tez robiony ma być u mnie 120-150 zł proste róże 9 sztuk, auto 200zl i ten kościół pisałam z nią mówiła ze ma być kompozycja pod ołtarz i kwiaty we flakonach po dwóch stronach ... 🙁

Adi to moze policz to wszystko razem i ustal dokladnie co w kosciele- moze cos PM dolozy i jakos bedzie Ci sie oplacac.

byłam w kwiaciarni obok u konkurencji rozmawiałyśmy na temat zdobienia kościoła ona mówi że małe kompozycje robią za 100 zł , rece mi opadły ,sławna kwiaciarnia dobrze prosperującą ( ja nie jestem żadna konkurencją dla nich)

Ok dziewczyny zgadzam się z Wami żeby za darmo nie robić, żeby sztucznie nie zaniżać kosztów itd
Chyba się nie zrozumiałyśmy - bo ja też tak nigdy nie robiłam.
To jest jej pierwsze zlecenie - nie ma doświadczenia - nie ma praktyki - nie ma swoich zdjęć żeby co i jak robi.

Adi napisała:
@Adi240 napisał/a:

termin to 16 czerwiec , ustaliłyśmy w kwiaciarni 500 zł za kompozycję przy ołtarzu i dwa małe bukiety po bokach ( propozycja klientki), uznałam że to niewiele więc zaproponowałam margaretki plus lilia. Niedawno napisała mi że 300 , przekonuję ja że to bardzo mało zobaczymy. Dziwne to wszystko...

Czyli z tego co rozumiem klientka chce TYLKO 2małe bukiety + kompozycja przy ołtarzu.
Nie chce żadnej dodatkowej "oprawy". Czyli nie powinna mieć żadnych pretensji że "skromnie" - co chce to dostanie.

Wg mnie Adi powinna się zmieścić w tej kwocie tym bardziej że to będzie połowa czerwca - czyli kwiaty na pewno będą tańsze.

Jeśli zrobi to ładnie - będzie miała reklamę i zdjęcia swojej pracy. To na pewno jej się przyda.

Piszecie żeby nie robić za tanio bo potem są problemy - "ktoś za taką oprawę u pani zapłacił .... a ja mam zapłacić więcej... dlaczego"
Prosta odpowiedź - cena żywych kwiatów stale się zmienia, w jednym tygodniu-miesiącu są tańsze w innym droższe i nie ma "że boli" my musimy więcej zapłacić czyli klient też musi więcej pieniędzy na to przeznaczyć.

Piszecie co z kosztami dojazdu na giełdę .... i tu się przyznaję - nawet nie pomyślałam o tym, bo ja jak na takie małe zamówienie specjalnie na giełdę bym nie jechała - mam w pobliżu hurtownię, dostawców, "moi" ogrodnicy w czerwcu też kwiatki powinni mieć więc... koszty z dojazdem po kwiaty odpadają.
Może Adi ma podobnie?

Kurcze! ale się rozpisałam 😳

do hurtowni jadę 7 minut

dziękuję za wszystkie sugestie...zastanowię się i podejmę decyzję...

facebook