Jak poprawnie wędzić mięso, aby było soczyste?

Domowe znaczy lepsze! Samodzielnie przygotowane wędzonki wyróżniają się nie tylko lepszym smakiem, ale również i są zdrowsze. Przygotowując mięsa właśnie w ten sposób, mamy świadomość co tak naprawdę  spożywamy. Wędzona wędlina wręcz wpisała się w tradycje naszej kuchni. Kojarzy się głównie ze świętami. Jednakże coraz częściej spotkać można tak zwanych “samouków”, którzy postanowili spróbować swoich sił w wędzeniu i wdrożyć wędzonki do codziennego jadłospisu. Jak się okazuje wędzenie to zajęcie dla każdego. Wystarczy trzymać się kilku określonych zasad, by móc cieszyć się pysznymi i zdrowymi wędlinami. Jak zatem wędzić mięso, aby było soczyste? Zapraszam do lektury.

Wędzenie mięsa w domowej wędzarni – od czego zacząć?

Aby przystąpić do wędzenia, przede wszystkim konieczne jest posiadanie odpowiedniej wiedzy. Tę znajdziesz w naszym poradniku. Niestety nieumiejętne wędzenie może skończyć się zepsuciem mięsa. Warto więc trzymać się poniższych zasad, które są proste i bardzo szybko zapadną w pamięci. Dzięki temu unikniemy rozczarowań, a wędzenie może stać się nawet swego rodzaju pasją. 

Do wędzenia potrzebujemy trzech podstawowych rzeczy. Są to:

  • dobrej jakości mięso
  • odpowiedni gatunek drewna 
  • właściwa wędzarnia

Dobrej jakości mięso to podstawa wędzenia

Najlepsze do wędzenia będzie wysokiej jakości, świeże mięso. Kategorycznie nie należy wykorzystywać do tego celu mięsa, które wcześniej było zamrożone. Rodzaj mięsa nie ma większego znaczenia. Wszystko zależy od upodobań. Idealnie sprawdzi się zarówno szynka, schab, jak i baleron czy boczek. Ważne jest, aby kupić je w sprawdzonych sklepach oferujących zawsze świeże produkty.

Odpowiedni gatunek drewna do wędzenia?

To, jakiego drewna użyjemy podczas wędzenia ma ogromy wpływ na smak wędzonek. Jest to niezwykle istotna sprawa. Niewłaściwe drewno może zniweczyć całą naszą pracę. Absolutnie do wędzenia nie nadaję się drewno drzew iglastych! Posiada ono żywicę, która podczas spalania będzie wydalała swój specyficzny zapach. Należy używać jedynie drewna drzew iglastych takich jak olcha, buk, jawor czy brzoza. Warto dodać również nieco drewna drzew owocowych, np. śliwka, jabłoń, czy wiśnia. Jego wykorzystanie nada mięsu wyjątkowego smaku i aromatu.  

  Zakładamy kwiaciarnie ? kilka porad i wskazówek

W jakiej wędzarni wędzi się najlepiej?

Bez dobrej wędzarni nie będziemy w stanie uwędzić pysznego, soczystego mięsa. Bardzo dobrym wyborem będzie wędzarnia ogrodowa. Cieszą się one dużą popularnością. Występują w wielu wersjach, a także są mobilne, przez co możemy ich używać w dowolnie wybranym miejscu.

Najlepsze będą wędzarnie drewniane oraz metalowe. Ich prawidłowa konstrukcja, właściwa szczelność oraz odpowiednie palenisko są gwarancją równomiernie uwędzonego mięsa.

Uwędzona, ciepła szynka
Uwędzona, ciepła szynka

Jak przygotować mięso do wędzenia?

Właściwe przygotowanie mięsa to kluczowy krok to uzyskania soczystej wędzonki. Przed przystąpieniem do wędzenia, mięso należy namoczyć przez kilka dni w specjalnie przygotowanej solance. Solanka to nic innego jak roztwór wody z solą peklową. Odpowiedni smak i soczystość mięsa możliwa jest do uzyskania tylko wtedy, gdy solanka zostanie przygotowana w odpowiednich proporcjach. Wynoszą one:

  • na 5 kg mięsa  –  ok. 250g soli peklowej rozpuszczonej w 2 litrach wody
  • na 10 kg mięsa – ok. 550g soli peklowej, rozpuszczonej w 4 litrach wody 

Należy pamiętać również o tym, aby zanurzone w solance mięso nie wystawało ponad powierzchnię roztworu. Dodatkowo, w przypadku większych kawałków warto wstrzyknąć solankę do ich środka. Da nam to pewność że w głąb mięsa wniknie cała zalewa. 

Jak długo należy peklować mięso? Od 2 do 5 dni, przechowując je w chłodnym miejscu (około 5°C), codziennie obracając każdy kawałek.

Po wyciągnięciu mięsa z zalewy, przed przystąpieniem do wędzenia, należy je opłukać i dodatkowo wysuszyć. Pomocne okażą się przy tym worki wędliniarskie. Mięso należy suszyć około 10 godzin. Tak przygotowane mięso możemy włożyć już do wędzarni.

Przygotowanie wędzarni

Równie istotne co przygotowanie mięsa, jest także właściwe przygotowanie wędzarni. Pierwszym krokiem jest jej wcześniejsze nagrzanie do odpowiedniej temperatury za pomocą wybranego rodzaju drewna. Dla uzyskania najlepszych efektów wędzenia warto dodatkowo wysuszyć mięso w wędzarni.

  STARTUJE 'MAGNOLIA' NOWY MIESIĘCZNIK DLA MIŁOŚNIKÓW ROŚLIN I OGRODÓW

Robimy to przy nieco otwartym otworze na dym przez około godzinę. Po upływie tego czasu zamykamy otwór i przystępujemy do właściwego wędzenia. 

Jakie są sposoby wędzenia mięsa? 

Aby uwędzić soczyste mięso można wykorzystać jeden, z trzech dostępnych wariantów wędzenia:

  1. Wędzenie na gorąco – najszybszy sposób wędzenia. Trwa do kilku godzin. Pierwszy etap to suszenie mięsa przez 40-60 minut przy temperaturze około 50°C. Kolejny to właściwe wędzenie w temperaturze 40-60°C przez maksymalnie godzinę. Trzeba jednak pamiętać, że soczystą wędzonkę uzyskaną w ten sposób należy przechowywać w lodówce jedynie przez kilka dni. Po dłuższym okresie  nie będą już zdatne do spożycia. 
  2. Wędzenie na ciepło – trwa do dwóch dni i przebiega w temperaturze 35-50°C. Wędzenie na ciepło jest najlepsze dla mięs wieprzowych. Przygotowane wędliny w ten sposób można przechowywać nawet do 3 tygodni.
  3. Wędzenie na zimno – najdłuższy sposób wędzenia, pozwalający jednak na bardzo długie przechowywanie wędzonki. Wędzenie na zimno odbywa się przez kilka dniu w temperaturze około 15-25°C. 

Dla osób początkujących polecamy jednak wędzenie na gorąco. Jest to najszybsza opcja, która pozwoli na bieżąco doglądać naszych wędzonek oraz utrzymywać odpowiednią temperaturę. 

Wędzenie soczystego mięsa – podsumowanie

Jak się okazuje, soczyste i aromatyczne wędzonki są na wyciągniecie ręki każdego z nas. Dla uzyskania pożądanych efektów wystarczy trzymać się kilku prostych wytycznych opisanych w powyższym tekście. Mamy nadzieję, że okazał się on pomocny, i przyczyni się do uzyskania pysznych, pachnących i przede wszystkim soczystych wędlin. 

Zostaw odpowiedź

 

facebook