Wędzarnia drewniana – na co zwrócić uwagę podczas zakupu

Wędzarnie drewniane są jednymi z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych wędzarni ogrodowych. Cieszą się one wieloma pozytywnymi opiniami. Mogą posłużyć nawet jako sezonowa ozdoba ogrodu. Wędzarnie drewniane występują w dwóch wersjach – mobilnej oraz stacjonarnej. Jest to niewątpliwie jedna z ich największych zalet. Decydując się na wybór wędzarni drewnianej warto zwrócić uwagę na kilka bardzo ważnych aspektów. To właśnie od nich zależy funkcjonalność wędzarni, a także komfort jej użytkowania. Na co więc zwrócić uwagę podczas zakupu wędzarni drewnianej? O tym poniżej. Zapraszamy.

Wędzarnia drewniana stacjonarna czy mobilna?

Pierwszym krokiem powinien być wybór wersji wędzarni drewnianej. Do wyboru mamy dwie opcje:

a) wędzarnia drewniana stacjonarna

b) wędzarnia drewniana mobilna

Wędzarnia drewniana stacjonarna

Wędzarnia drewniana stacjonarna wyróżnia się zdecydowanie większymi gabarytami. Należy pamiętać, że będzie ona wybudowana na stałe. Taką wersję powinniśmy więc wybrać w przypadku, gdy mamy dość dużo miejsca na jej swobodne usytuowanie.

Wędzarnia drewniana mobilna

Wędzarnia drewniana mobilna to świetny wybór dla osób, które nie dysponują odpowiednio dużym terenem na wybudowanie wędzarni stacjonarnej. Jej wykorzystanie pozwala zaoszczędzić sporo miejsca – w końcu możemy ustawić ją w dowolnym miejscu i tylko wtedy, gdy konieczne będzie jej użycie. Wędzarnia mobilna może też z powodzeniem posłużyć jako ciekawa, sezonowa ozdoba ogrodu.

Kolejną zaletą wędzarni drewnianej mobilnej jest jej dłuższa żywotność. Jej przenośny charakter pozwala ukryć ją przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi takimi jak deszcz, czy śnieg.

Jakie palenisko do wędzarni?

Kolejnym aspektem, na który warto zwrócić uwagę przy wyborze wędzarni drewnianej jest jej palenisko. Czym jest palenisko w wędzarni? To przestrzeń, w której spalane jest drewno. Dobrej jakości palenisko to bardzo istotny element wyposażenia wędzarni drewnianej, ponieważ to właśnie na nim opiera się cała zasada wędzenia, czyli wykorzystanie termicznych oraz aromatycznych właściwości dymu.

  Znaczenie ogrodu na nasze życie

Wędzarnie drewniane nie ograniczają się jednak wyłącznie do palenisk opalanych drewnem. Coraz większą popularność zyskują elektryczne wędzarnie drewniane. Zamiast standardowego paleniska wyposażone są w generator dymu. Dym powstaje poprzez spalanie zrębek, a wewnątrz wędzarni zainstalowana jest grzałka, która odpowiada za osiągnięcie właściwej temperatury. Wybór takiej wersji wędzarni drewnianej to świetny wybór dla osób, chcących zaoszczędzić czas, który trzeba przeznaczyć na kontrolowanie temperatury podczas spalania drewna.

Jaki materiał do budowy wędzarni w ogrodzie?

Wykorzystanie odpowiednich materiałów oraz technik budowy wędzarni jest niezwykle istotne. Ma to wpływ zarówno na trwałość i żywotność wędzarni, jak i na finalny efekt wędzenia. Na co należy się przyjrzeć?

Materiał na wędzarkę

Wydawać by się mogło, że wędzarnia drewniana, to drewniana. Nic bardziej mylnego. Drewno z jakiego wykonana jest wędzarnia to bardzo ważny czynnik, który wpływa na jej wybór. Wędzarnia drewniana nie może być zbudowana z drewna drzewa iglastego! Dlaczego? Zawiera ono żywicę, która pod wpływem temperatury może się skraplać, oraz wydzielać swój charakterystyczny zapach. Wpłynie to negatywnie na jakość i aromat wędzonek, a także na trwałość konstrukcji.

Koniecznie trzeba pamiętać, że wędzarnia drewniana powinna być wykonana wyłącznie z drewna pochodzącego z drzew liściastych.

Jak budować wędzarnie drewnianą?

Biorąc pod lupę budowę wędzarni drewnianej warto zwrócić uwagę kilka faktów:

  • Sposób łączenia poszczególnych elementów wędzarni – nie mogą one być ze sobą klejone! Pod wpływem wysokiej temperatury klej i zawarte w nim nienaturalne substancje mogą się uaktywnić.
  • Szczelność – dobrze wykonana wędzarnia drewniana powinna zachować swobodny przepływ dymu, dlatego też nie może być zbyt szczelna.
  • Impregnacja – elementy wędzarni muszą być odpowiednio zaimpregnowane, co uchroni ją przed szkodniki, jak np. kornik oraz maksymalnie wydłuży jej żywotność
  • Daszek – wędzarnia drewniana powinna być wyposażona w drewniany daszek o odpowiednim spadzie. Zapobiega on skraplaniu się pary wodnej i jej kapaniu na wędzonki
  Nawadnianie ogrodu

Dlaczego akurat wędzarnia drewniana?

Wędzarnia drewniana jest jednym z najlepszych możliwych wyborów, o czym świadczy wiele przychylnych komentarzy użytkowników mających z nimi do czynienia. Co dokładnie przemawia na ich korzyść?

  1. Na pierwszym miejscu stawiamy ekonomiczność. Kupno takiego rodzaju wędzarni nie jest dużym wydatkiem. Nawet gdy zdecydujemy się na samodzielne wybudowanie wędzarni drewnianej, koszty będą stosunkowo niskie
  2. Miejsce drugie zajmuje możliwość wyboru wersji wędzarni drewnianej. Mamy do dyspozycji wędzarnie stacjonarną lub mobilną. Wybrać można nawet jej wielkość, zaczynając od rozmiaru mini, a kończąc na konstrukcji mogącej pomieścić nawet 50 kg wędzonki.
  3. Ostatnie miejsce na podium to oszczędność czasu. Użytkowanie wędzarni drewnianej nie wymaga stałej kontroli temperatury. Dodatkowy czas zaoszczędzimy również wybierając wersję z paleniskiem elektrycznym.
  4. Kolejna zaleta to oczywiście właściwości termiczne drewna – drewno doskonale utrzymuje ciepło co jest bardzo istotne i pomocne w zachowaniu właściwej temperatury wewnątrz wędzarni.
  5. Ostatni, z najważniejszych aspektów to zapobieganie skraplaniu się wody i kumulacji wilgoci, co pozytywnie wpływa na smak wędzonych wędlin

Samodzielnie przygotowane wędzonki to świetna alternatywa dla wędlin dostępnych w sklepie. Dodatkowo ich samodzielne przygotowanie przy pomocy wędzarni drewnianej potrafi dostarczyć wiele satysfakcji. Mamy nadzieję, że nasz poradnik pomoże w jej właściwym wyborze.

Zostaw odpowiedź

 

facebook