Wśród klientów panuje powszechna opinia że: ”róże o ścisłych pączkach będą stać dłużej w wazonie”. Prawda czy fałsz?
Kiedy jest najlepszy moment na ścięcie kwiatów?
Kwiaty są sprzedawane w wielu różnych formach, kolorach i różnych stopniach otwarcia. Pomimo tych różnic muszą one być ścięte i sklasyfikowane u producenta w jednolitych partiach z takimi samymi cechami. Ścinanie otwartych czy nie otwartych kwiatów ma kluczowe znaczenie dla ich rozwoju w domowym wazonie. Fotografie pokazują różne etapy, minimalny i maksymalny etap do ścięcia kwiatów.
Standardy dojrzałości kwiatów
Podczas dystrybucji kwiatów od producenta przez giełdę, do hurtownika po sprzedawcę detalicznego i ostatecznego klienta musimy wiedzieć na jakim etapie rozwoju kwiat się znajduje. Wszyscy partnerzy w łańcuchu dystrybucyjnym powinni ustalić standardy oparte na badaniach. Te standardy minimalnego i maksymalnego otwarcia różnią się w zależności od kwiatów. Jeśli kwiaty cięte nie spełniają ustalonych standardów nie powinny być sprzedawane. Nie można oferować bardzo zamkniętych kwiatów jak i nie można sprzedawać kwiatów mocno otwartych, jeżeli chce się dostarczyć klientowi najlepszy produkt. Kwiaty ścięte ze ścisłymi pączkami nigdy się nie otworzą i staną się bardzo wrażliwe na załamywanie pąka (patrz pyt. 50). Ścięcie kwiatów zbyt otwartych również może spowodować wiele problemów takich jak podatność na uszkodzenia płatków podczas transportu. Róże, irysy, lilie i nerine są bardzo wrażliwe na moment, w którym są ścinane.
Jak poradzić sobie z tym problemem?
Jeśli nerine ma być ścięte z zamkniętymi pączkami na rynek japoński (na życzenie japońskich klientów) zaleca się, aby użyć po zbiorze kwiatów Chrysal BVB. Wydłuży to życie kwiatów w wazonie, sprawi, że łodygi będą bardziej zielone, a kwiaty bardziej otwarte. Róża na przykład nie powinna być cięta zbyt wcześnie. Jeśli tak się dzieje, trwałość kwiatów i kolor w domowym wazonie będą bardzo słabe.
Rozwój kwiatu od pąka do pełnego otwarcia w najbardziej naturalny sposób.
materiały prasowe:
www.victus.pl
Zostaw odpowiedź