
Grillowanie w ogrodzie lub na działce to jedno z najbardziej popularnych zajęć podczas wypoczynku w okresie letnim. Można stosować zwykłe grille metalowe, ale są kłopotliwe przy rozpalaniu i czyszczeniu. Jeśli dysponujemy dużym ogrodem, najlepszym rozwiązaniem będzie grill murowany. Jest duży, solidny i posłuży przez długi czas.
Spis treści porady:
Wyjątkowy wygląd i smak
Grill murowany jest coraz częściej używany ze względu na swoje walory estetyczne. Na rynku dostępne są różne rodzaje urządzeń, dzięki czemu można je łatwo dostosować do innych elementów wyposażenia.
Za ich pomocą można stworzyć przytulne miejsce do wypoczynku i przygotowywania pysznych potraw. Spożywanie posiłków na powietrzu to zupełnie inne doznania smakowe niż jedzenie w domu. Może to być prawdziwa atrakcja nas naszych bliskich i zaproszonych gości.
Dobra jakość grilla wpływa na komfort i smak
Zazwyczaj grille są produkowane z cegły, kamienia lub betonu. Nie zajmują dużej ilości miejsca, ale są odporne na uszkodzenia oraz zmienne temperatury. Są wyposażone zazwyczaj w system odpływu powietrza typu kominowego, ponadto mają duże palenisko, wygodny ruszt oraz dużą ilość miejsca na popiół.
Wpływa to na komfort przygotowywania potraw. Duża powierzchnia pozwala grillować różne potrawy lub dużą ilość mięsa, gdy organizujemy rodzinną uroczystość, jak imieniny czy urodziny. Potrawy mogą wzajemnie przenikać się smakami, dzięki czemu ich aromat zostanie zapamiętany na długi czas.
Bezpieczeństwo użytkowania
Niezależnie od rodzaju, grill powinien charakteryzować się długą żywotnością. Dobrym pomysłem jest umieszczenie urządzenia na podmurówce — fundamencie wykonanym z betonu. Duża wytrzymałość materiału sprawia, że grill nie będzie narażony na pękanie, a podłoże pod nim nie będzie się z czasem osuwało.
Gotową konstrukcję można pokryć płytkami ceramicznymi lub klinkierem. To samo dotyczy podmurówki, która w ten sposób będzie sprawiała wrażenie spójnej całości z grillem. W celu podkreślenia tego efektu barwę można dostosować do elewacji domu lub mebli używanych w ogrodzie.
Gdzie ustawić grilla murowanego w ogrodzie?
Aby grill murowany spełnił swoją funkcję, należy wybrać odpowiednie miejsce na jego rozstawienie w ogrodzie. Pamiętajmy, że będzie to stała część ogrodu, bez łatwej możliwości przeniesienia w nowe miejsce. Jeżeli obok znajduje się altana, taras lub miejsce do opalania, grill należy umieścić w bezpiecznej odległości. Goście nie powinni być narażeni na wpływ wysokiej temperatury lub zadymienie. Mogą natomiast, a nawet powinni, poczuć zapach grillowanych warzyw i mięsa, co zaostrzy apetyt.
Grill można umieścić nie tylko w ogrodzie, ale także na płycie tarasu. Trzeba wtedy jednak odsunąć od niego inne często używane sprzęty, dlatego wszystko zależy od powierzchni naszej działki. Doskonałym miejscem może być otoczenie ozdobnych drzew lub krzewów. Jeżeli nie planujemy późniejszych zmian układu ogrodu, warto zastanowić się nad wykonaniem ścieżki, która ułatwi dostęp do grilla oraz przenoszenie potraw lub naczyń do serwowania posiłków.
Ile kosztuje grill murowany?
O wyborze grilla murowanego decyduje w dużej mierze cena. Można go kupić już za kilkaset złotych, ale bardziej rozbudowane modele mogą kosztować około 1500-2000 złotych. Niektóre modele są wykonane z betonu z dodatkiem kolorowego kruszywa, dzięki czemu są bardziej eleganckie i ich wygląd przypomina naturalny kamień. Najdroższe grille mają palenisko wyłożone płytkami szamotowymi oraz konstrukcję paleniska przyspieszającą spalanie.
Oprócz wielkości blatu roboczego należy zastanowić się także nad zakupem urządzenia posiadającego możliwość ustawiania rusztu na wielu poziomach. Dzięki temu można regulować temperaturę grillowania, co ma znaczenie podczas korzystania ze składników potraw o różnej konsystencji. Nie trzeba dzielić posiłku na kilka części i wszystkie potrawy mogą być podane w jednym czasie.
Warto także zwrócić uwagę na układ półek znajdujących się w dolnej części. Można w nich umieścić opał, a także naczynia i akcesoria przydatne podczas obsługi urządzeń.
Właściwy sposób obsługi
Korzystanie z grilla murowanego nieco różni się od rozstawiania tradycyjnych małych metalowych naczyń do pieczenia. Nie można w nim od razu rozpalać intensywnego ognia, szczególnie jeśli jest nasiąknięty wodą po obfitych opadach deszczu. Duży ogień doprowadzi do pęknięć w materiale, co nie musi być mocno widoczne, ale zmniejszy trwałość konstrukcji.
Najlepszym sposobem działania jest rozpalenie małej ilości węgla i odczekanie na nagrzanie grilla. Gdy zostanie lekko osuszony, można dosypać opał i sprawić, że palenisko rozgrzeje się mocniej. Dopiero wtedy można zaczynać grillowanie bez obaw.
Grillowanie stało się w naszym kraju prawdziwym rytuałem. Na okres letni producenci przygotowują największą ilość akcesoriów przydatnych do użycia w ogrodach, a sklepy prześcigają się w ofertach specjalnych. Odpowiednio dobrany grill pozwoli przyjemne spędzić czas na działce w towarzystwie rodziny lub znajomych. Bliski kontakt z naturą jest korzystny dla wszystkich. Już samo przygotowywanie jedzenia na powietrzu odpręża i uspokaja, a wyjątkowy smak potraw pobudza apetyt nawet największych niejadków. Odpoczynek w ogrodzie może być więc cennym czasem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Zostaw odpowiedź