Dekorowanie stołu zimą wcale nie musi przywodzić na myśl aranżacji wigilijnych. Ciekawa aranżacja ożywi senną aurę chłodnej pory roku i umili codzienne posiłki.
Do dekoracji możemy użyć roślin całorocznych, np. jemioła, zielony bukszpan, gałązki cisu, dzika róża, powyginane gałązki leszczyny, robinia akacjowa, czerwony dereń lub delikatna kalina z czerwonymi owocami.
fot. Stars for Europe
Zimowy stół na co dzień
Dekoracje codzienne, nieodświętne mogą być stałą ekspozycją stołu. W tym sezonie modne są bezbarwne szklane wazony o geometrycznych kształtach. Świeżo wycięte gałązki roślin można dowolnie zakomponować i przybrać. Można też udekorować wazon wewnątrz, wykręcając wiotkie pędy traw ozdobnych lub plastycznych gałązek.
Do przybrania gałązek mogą posłużyć delikatne piórka. Bukiet gałązek będzie się wspaniale prezentował owinięty do połowy szalem zwiewnej, błyszczącej fizeliny. To subtelna, niemal całkowicie przezroczysta, tkanina o delikatnym połysku. Wykorzystuje się ją zwykle do ślubnych dekoracji. Można ją kupić we wszystkich kolorach tęczy. Obrusik z fizeliny można obrębić lub obszyć wokół wstążką. Niewątpliwą zaletą tkaniny jest jej plastyczność. Zachowuje kształt w którym została ułożona na stole.
Innym sposobem wykorzystania gałązek będzie ususzenie ich w ciepłym miejscu a następnie pomalowanie sprayami na dowolne kolory. Zima kojarzy się ze śnieżną bielą i połyskującym srebrem. Dodatkiem mogą być malowane lub naturalne szyszki i orzechy włoskie. Małe szyszki można wsypać do wazonu. Usztywnią i urozmaica kompozycję.
Dopełnieniem aranżacji stołowych są świece. Proponujemy świece aromatyczne. Pachnące pomarańczami, goździkami i cynamonem. Owoc pomarańczy też może być dekoracją. Aromatyczną ozdobą stanie się gdy ponabijasz jej skórkę goździkami, lub ususzysz pokrojone cienko plastry. Ususzone plasterki można powiesić na gałązkach, zakomponować na stole lub przybrać nimi grubą świecę.
Dekorowanie świątecznego stołu
Gdy zapach świątecznej choinki i odświętnych potraw nastroi domowników, pora udekorować stół. Boże Narodzenie to najważniejsze rodzinne święto w roku. Stół powinien być tak samo efektowny jak choinka. Niektóre dodatki można śmiało pożyczyć od wigilijnego drzewka. Warto by motywy świąteczne były wspólne dla jednego wnętrza. W tym celu należy obrać jednakową gamę kolorystyczną. Najbezpieczniej dobrać trzy kolory. Mogą to być następujące zestawienia:
– tradycyjny: zielony, czerwony i złoty
– niebieski, biały i srebrny
– brązowy, złoty i biały, itp.
Akcenty błyszczące będą doskonale korespondowały z ozdobami choinkowymi: srebrnym lub złotym łańcuchem i lśniącymi bombkami.
Stroiki świąteczne na stół, lub wieńce z gałązek można zrobić samodzielnie. Do ozdoby można użyć jarzębiny, kaliny i dzikiej róży. Piękne choinkowe gałązki będą się wspaniale prezentowały przewiązane grubą wstążką w wazonie lub jako stroik, wśród świec na świątecznym stole.
fot. Stars for Europe
Świąteczny stół w nowoczesnym wydaniu
Jeśli uważasz, że dekoracje bożonarodzeniowe powinny być prostsze, spróbuj gamy jednokolorowej lub dwukolorowej. Podkładem może być gładki obrus lub sam blat stołu. Jeśli nie chcesz obrusu, użyj ładnych geometrycznych podkładek. Mogą być filcowe gwiazdki lub śnieżynki. To krzyk mody w tym sezonie. Z pewnością przypadną do gustu amatorom nowoczesnych aranżacji. Zamiast stroika bożonarodzeniowego postaw na stole niewielki stożek lub dwa na kształt choinki lub stożkowate świece. Świąteczne dekoracje to także serwetki. Można je zwinąć w rurkę i przewiązać błyszczącą, materiałową wstążką, lub użyć gotowych obręczy. Do na zewnątrz zwiniętej serwetki, we wstążkę lub obręcz można wetknąć maleńką zieloną gałązkę.
materiały prasowe:
www.projektoskop.pl/
Zostaw odpowiedź