Warzywa z własnego ogrodu – dlaczego warto?

Choć warzywa możemy kupić w każdym sklepie spożywczym, ich jakość często pozostawia wiele do życzenia. Nawet kupując warzywa w sklepach z ekologiczną żywnością nie mamy gwarancji, że są one w pełni zdrowe. Jeżeli chcemy cieszyć się smacznymi, wysokiej jakości warzywami, a do tego mamy choćby niewielki ogród – możemy spróbować samodzielnej uprawy. Co musimy wiedzieć przed posadzeniem pierwszych nasion warzyw?

Które warzywa są odpowiednie na początek?

Najważniejszym kryterium, które powinniśmy wziąć pod uwagę kupując nasiona warzyw są nasze upodobania kulinarne. Musimy mieć pewność, że będziemy regularnie spożywać (lub choćby sprzedawać) warzywa, na wyhodowanie których poświęcamy dużo czasu i pracy.

Jeżeli nie mamy jeszcze doświadczenia w ogrodnictwie, najlepiej jest wybierać takie warzywa, które nie sprawią nam dużych problemów w uprawie.

Warto jest także przeczytać jakie wymagania mają konkretne warzywa i upewnić się, że jesteśmy w stanie zapewnić im optymalne warunki w naszym ogrodzie.

Początkujący ogrodnicy wybierają zazwyczaj nasiona takich warzyw jak cebula, buraki, pietruszka, marchewka, koper ogrodowy, cukinia, rzodkiewka, rukola, szpinak, pomidory koktajlowe, fasolka szparagowa, różne gatunki sałat.

Jak wybrać odpowiednie miejsce na ogród warzywny?

Niezwykle ważne jest, żeby wybrać odpowiednie miejsce na ogród warzywny. Większość gatunków warzyw do prawidłowego wzrostu potrzebuje stanowiska dobrze nasłonecznionego. Warto jest wybrać także miejsce ciepłe i osłonięte od silnych wiatrów, żeby zminimalizować ryzyko połamania pędów.

Pamiętajmy, że ogród warzywny w żadnym wypadku nie może znajdować się blisko ruchliwej ulicy. Zanieczyszczenia drogowe sprawiłyby, że warzywa stałyby się niejadalne.

Idealne miejsce na ogród warzywny znajduje się jak najbliżej domu (nie będziemy musieli wybierać się na dłuższy spacer, żeby zebrać warzywa na obiad), a także blisko źródła wody (noszenie ciężkich konewek z wodą na większe odległości nie wchodzi w grę).

  Interneotwy Atlas Roślin I Kwiatów

Jak pielęgnować warzywa?

Decydując się na założenie ogrodu warzywnego akceptujemy fakt, że będziemy musieli poświęcać mu czas. Nawet mało wymagające warzywa potrzebują regularnego podlewania. Do podlewania warzyw najlepiej jest wykorzystywać odstaną wodę (świetnie sprawdzi się również deszczówka). Staramy się kierować strumień wody na ziemię obok warzywa, a nie na jego liście czy owoce.

Podczas letnich, upalnych dni podlewanie powinno odbywać się dwa razy dziennie – z samego rana i wieczorem, kiedy temperatury będą nieco niższe. Podlewanie w środku upalnego dnia sprawi, że korzenie warzyw zagotują się, co doprowadzi do śmierci roślin.

Chwasty są niebezpieczne dla młodych warzyw. Stanowią one konkurencję w dostępie do wody i ważnych składników odżywczych. Z tego względu niezbędnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest także odchwaszczanie.

Rzadko zdarza się, że gleba w naszym ogrodzie jest tak dobrej jakości, że dostarcza warzywom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Żeby je uzupełnić konieczne jest dodatkowe nawożenie.

warzywa w ogrodzie

Gdzie kupić wysokiej jakości nasiona warzyw?

Wysokiej jakości, ekologiczne nasiona warzyw możemy kupić w dobrze wyposażonych sklepach ogrodniczych (w tym również w sklepach internetowych jak plantet.pl). Jeżeli mamy taką możliwość, wybierajmy nasiona pochodzące z oferty renomowanych, polskich producentów. Tylko oni mogą dać nam gwarancję, że ich nasiona pozyskiwane są z kontrolowanych upraw.

Doświadczeni ogrodnicy radzą, żeby kupować tylko taką ilość nasion, jaką jesteśmy w stanie jak najszybciej wykorzystać. Ich dłuższe przechowywanie nie ma sensu, gdyż po pewnym czasie tracę one zdolność kiełkowania.

Zostaw odpowiedź

 

facebook