Kwiaty jadalne

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że jadalnymi częściami roślin nie są tylko liście czy owoce. Wiele roślin ma bowiem równie doskonałe smakowo także … kwiaty. Blisko osiemdziesiąt ich gatunków można bezpiecznie wykorzystywać jako żywność. Nawet tak popularny u nas kalafior, a także brokuł czy karczoch, to nic innego jak właśnie kwiaty, choć daleko im do wielobarwnych bukietów ozdabiających działkowe rabaty.
Choć wśród naukowców trwa spór o walory odżywcze większości kwiatów jadalnych, to jednak zielarze są przekonani o ich właściwościach leczniczych. Do nas zatem należy wybór tego, czy na naszym stole zagoszczą bratki i stokrotki, nie tylko efektownie zdobiąc potrawy, ale również doskonale smakując.

Abyśmy mogli jednak korzystać w pełni z ich właściwości należy przestrzegać kilku podstawowych zasad ekologicznej uprawy i zbioru kwiatów. Przede wszystkim (podobnie jak w przypadku wszystkich części roślin jadalnych) kwiaty powinny być zbierane możliwie jak najdalej od wszelkich zanieczyszczeń, tj. dróg czy fabryk. Jeśli podejmujemy się samodzielnej ich uprawy musimy pamiętać, że należy używać wyłącznie organicznych nawozów. Kwiaty dekoracyjne, które wymagają pestycydów, należy uprawiać w wydzielonych obszarach, w pewnej odległości od kwiatów jadalnych tak, aby ograniczyć ryzyko zatrucia środkami chemicznymi. Dobrym pomysłem wydaje się być uprawa roślin o jadalnych kwiatach wewnątrz domu, na parapetach czy tarasach. Ponadto zebrana roślina nie może nosić widocznych oznak choroby – jej liście nie powinny mieć przebarwień, ani być zbyt intensywnie zielone, bowiem może to być oznaka nadmiaru azotu.

Do zbioru kwiatów dobrze jest wyposażyć się w wiklinowy koszyk, zrezygnować z ich transportowania w foliowej torbie. I najważniejsze – zbieramy wyłącznie kwiaty, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne. Niektóre z pięknie pachnących i oszałamiających swoim wyglądem kwiatów jest bowiem nie tyle niejadalna, co nawet groźna dla zdrowia (np. tulipan czy bez koralowy).
Bez obaw możemy zebrać stokrotkę, której koszyczki, jak i młode listki, są doskonałym dodatkiem do sałatek. Można nimi także ozdabiać ciasta i torty bowiem nie tylko pięknie wyglądają, ale są także bardzo zdrowe – zawierają beta-karoten, witaminę C, flawonoidy, białka, cukry oraz sole mineralne. Znakomite do sałatek czy przetworów są także kwiaty kończyny łąkowej o lekko słodkawym posmaku, ponadto roślina ta jest bogata we flawonoidy, antocyjany i kwasy: salicylowy i kumarowy. Kwiaty zawierają ponadto olejki eteryczne, garbniki, karoten i witaminy C i E, zaś kończynę łąkową powinny pokochać panie dbające o linie, wpływa ona bowiem pozytywnie na trawienie.

Wszyscy, którzy kiedykolwiek mieli problemy z cerą, znają już zapewne doskonale bratka polnego, doskonałego nie tylko do deserów czy do zamrażania w kostkach lodów. Bratek jest bowiem cennym ziołem – reguluje przemianę materii, wzmacnia naczynia krwionośne, działa moczopędnie i odtruwa organizm.
Wśród popularnych kwiatów jadalnych można również wymienić: mniszka lekarskiego, różę (z uwagi na swój słodki zapach jest ona wykorzystywana do deserów), nasturcję, ogórecznika czy nagietka lekarskiego.

opracowanie własne
fot.sxc.hu

Zostaw odpowiedź

 

facebook