Jak przechowywać żywność w lodówce?

Odpowiednie przechowywanie żywności w lodówce sprawia, że można sporo zaoszczędzić. Rzeczywiście produkty dłużej zachowują świeżość i nadają się do spożycia. Kluczem do sukcesu jest tutaj odpowiednie przechowywanie żywności w lodówce. Dziś podpowiemy Wam jak to zrobić i o czym należy pamiętać.

Pojemniki plastikowe do przechowywania żywności są niezbędne 

Zacznijmy od tego, że niezbędne są pojemniki plastikowe do przechowywania żywności. Powinny znaleźć się w każdej lodówce. Rzeczywiście dzięki nim dania, wędliny czy nawet sosy przez dłuższy czas nadają się do spożycia, a przy tym nie tracą swoich walorów smakowych. Jednocześnie pojemniki umożliwiają łatwiejsze utrzymanie porządku w lodówce. Dzięki nim można zagospodarować nawet małą przestrzeń i sprawić, że znalezienie określonego dania czy jedzenia nie będzie czasochłonne.

Należy przede wszystkim wybierać pojemniki wykonane z tworzywa sztucznego, które jest wolne od BPA. Są więc bezpieczne, ale i maksymalnie higieniczne. Warto również postawić na pojemniki na mrożonki. Pomyślcie tylko, jak wiele ton jedzenia marnujemy rocznie. W Polsce jest to aż 5 mln ton. Wbrew pozorom większość z tej liczby dotyczy osób prywatnych. Sektor gastronomiczny odpowiada za zaledwie 1% marnowanej żywności. Pojemniki na mrożonki powinny być w pełni szczelne i hermetyczne. Oczywiście muszą też zapewniać izolację zapachową. Najlepiej wybrać takie, które można używać w kuchence mikrofalowej, ale też nadają się do zamrażania w temperaturze minus 40 stopni. Warto zdecydować się na te dostępne na stronie: https://pl.rotho.com.

pojemnik na żywność w lodówce

Przechowywanie jedzenia w lodówce – co należy wiedzieć?

Odpowiednie przechowywanie w lodówce produktów spożywczych sprawia, że łatwiej zachować porządek, ale też rozplanować przestrzeń, nawet gdy Wasza lodówka jest niewielka. Trzeba zadbać o właściwe ułożenie w lodówce różnych produktów spożywczych. Przede wszystkim na drzwiczkach wbrew obiegowej opinii nie powinno się przechowywać jajek. Można natomiast przechowywać produkty, dla których potencjalna zmiana temperatury spowodowana częstym otwieraniem i zamykaniem drzwi nie jest szkodliwa. Zatem mogą znaleźć się tam sosy, majonez czy keczup.

  Nawadnianie ogrodów latem – jak to robić z głową?

W szufladach lodówki najlepiej umieścić warzywa oraz owoce. Pamiętajcie jednak, by sałatę zaraz po umyciu osuszyć i włożyć do pojemnika zapewniającego wentylację. Na środkowej półce powinny znaleźć się produkty o najkrótszym terminie przydatności do spożycia, które wymagają niskich temperatur. Mamy tutaj na myśli jogurty, jajka, sery, ale też masło czy mleko.

Na najniższej półce powinny znaleźć się wędliny, kiełbasy, a także ryby wędzone czy nawet surowe mięso. Przy czym surowizna nie może mieć styczności z produktami wędzonymi. Została jeszcze najwyższa półka i tam najlepiej umieścić gotowe dania czy też resztki obiadowe, które zamierzacie niedługo spożyć. 

przechowywanie żywności w lodówce

Jak długo można przechowywać jedzenie w lodówce?

Wiele osób zastanawia się, jak długo można przechowywać jedzenie w lodówce. Wszystko zależy od danych produktów. Warto przede wszystkim zastosować się do wytycznych Amerykańskiej Agencji do Spraw Żywności i Leków. Otóż resztki żywności można przechowywać przez około 4 dni po przygotowaniu. Przygotowane wcześniej dania powinno się włożyć do lodówki bądź zamrażalnika najpóźniej 2 godziny po wystygnięciu. Jednocześnie musicie wiedzieć, że produkty, które zawierają niższy poziom pH, a mowa tu np. o daniach na bazie pomidorów, zdecydowanie dłużej nadają się do spożycia i mogą zachować świeżość nawet przez 7 dni.

Zostaw odpowiedź

 

facebook