Forum

Zaloguj się, aby móc komentować, dodawać wpisy i zakładać tematy.

Co jest przyczyną załamywania pąka u róż?

Załamywanie pąka (patrz zdjęcie obok) lub szara pleśń są głównymi problemami spotykanymi w czasie pielęgnacji pozbiorczej róż.

Przyczynami załamywania pąka są:
Przedwczesne ścinanie, kiedy łodyga i kwiat nie są jeszcze w odpowiedniej fazie rozwoju. Łodyga nie jest wystarczająco mocna, aby unieść ciężar pąka.

Przedwczesne ścinanie powoduje, że łodygi róż są bardziej wrażliwe na brak wody. Utrata wody spowodowana parowaniem jest większa niż uzupełnianie jej poziomu poprzez pobór wody (z powodu blokady wiązek przewodzących, przewożenia w suchych warunkach lub zbyt długiego wystawienia na działanie światła). Powoduje to zmniejszenie ciśnienia osmotycznego komórek, co z kolei sprawia, że łodyga zgina się w bardzo młodym stadium, w miejscu gdzie jest najbardziej miękka, czyli pod
pąkiem. Zdrewniałe części łodygi pozostają nietknięte.

Kolejnym powodem może być nie wystarczające dostarczanie potasu w czasie rozwoju róży.

Podatność róży na załamywanie pąka zależy także od odmiany.

Odmiany, które stracą zdolność do zamykania aparatów oddechowych - przetchlinek, będą miały problemy jakościowe. Może to mieć miejsce zimą, po zbyt częstych i intensywnych okresach asymilacji światła.

Czy załamywanie pąka jest odwracalne?
Tak. Ponieważ załamywanie jest problemem mechanicznym to teoretycznie może być rozwiązane poprzez nałożenie klamry usztywniającej wokół zgiętej części łodygi. Jednak w praktyce najczęściej róże z załamanym pąkiem są już tak zniszczone, że
zaleca się ich usuwanie.

Jak zapobiec załamywaniu pąka?
1. Ścinać róże w odpowiednim stadium dojrzałości.
2. Przycinać co najmniej 5 cm łodygi.
3. Używać kondycjonerów Chrysal zaraz po zbiorze kwiatów. Zapobiegnie to załamywaniu.
4. Używając światła asymilującego w czasie produkcji róż, należy wystawiać kwiaty na sztuczne światło nie dłużej niż przez 18 godzin.

materiały prasowe: http://www.victus.pl

facebook