3 róże
Cytat z Kasiuulaa90 data 8 lipca, 2010, 12:56To jak się tutaj wypowiadają sami 'spece' to widocznie nie wolno pisać nikomu innemu? Forum jest dla wszystkich, a to że będziesz mieć kwiaciarnie nic nie znaczy. Życzę powodzenia. 😉
To jak się tutaj wypowiadają sami 'spece' to widocznie nie wolno pisać nikomu innemu? Forum jest dla wszystkich, a to że będziesz mieć kwiaciarnie nic nie znaczy. Życzę powodzenia. 😉
Cytat z parviflora data 8 lipca, 2010, 13:01ciiiiiiiiiiiiiii - muszę chyba uspokoić atmosferę
Nie wiem, czy jestem specem 😳 ale mam kilka uwag:
@Kasiuulaa90 napisał/a:
Wiązanie wykonuje się rafią nie drutem!
Nie do końca jest to prawda. Nie wiem, o któej rafii mówisz - bo jeśli o syntetycznej - punkt dla Ciebie, jeśli o naturalnej to nie bardzo. Nie wiem o jakim drucie mówisz, bo jeśli o takim gołym, technicznym - punkt dla Ciebie, ale jeśli o drucie w papierku - to trzeba tu wyjaśnić - sztywne i twarde łodygi wiąże się zarówno rafią syntetyczną jak i drutem w papierku (wg mnie najlepsze Oasisa, jest ciemnozielony i beżowy - do wyboru - jeśli chcemy potem wiązanie zamaskować - używamy zielonego, jeśli ma zostać natural - wtedy beżowego i problem z głowy.), natomiast kwiaty o łodygach miękkich - wyłącznie rafią - i też trzeba uważać, zeby zbyt mocno jej nie naciągać.
@Kasiuulaa90 napisał/a:
Zaczynasz bukiet masz pierwsza róże robisz sobie bazę z zieleni... trawka niedźwiedzia, leder, hosta... co masz potem dokładasz następną i jedziesz z zielenią i ostatnia trzecia róża - jedziesz z zielenią i wykańczasz. Związujesz zieloną rafią Ja tak robię szybko łatwo i przyjemnie!
No jeśli tak robisz i Twoja "nauczycielka" to akceptuje - to radzę zmień kwiaciarnię... A gdzie tutaj technika skrętoległego ułożenia kwiatów? Nie jest ważne ile kwiatów będzie w bukiecie - zawsze układamy je skrętolegle - no chyba że bukiet ma mieć specjalną formę - wtedy układamy łodygi w sposób linearny - czyli na prosto, łodyga przy łodydze. "Sposób" jaki opisałaś - wybacz - ale ma tyle z poprawną florystyką co lipiec z Bożym Narodzeniem... Tak "bukiety" robią - przepraszam za wyrażenie - zwykłe handlary, które po prostu sprzedają kwiaty... brrrrrrrrrrrrrrr
@Kasiuulaa90 napisał/a:
bez kokardek... bleee!!
Kokardki nie są znowu takie bleee - wszystko zalezy od charakteru bukietu i dla kogo ma być przeznaczony.
Kasiuulaa90 - musisz popracować nad swoim warsztatem, jeśli chcesz być dobra w tym co robisz, a przede wszystkim - jeśli chcesz to robić poprawnie - wszystko przed Tobą, trzymam kciuki! Jak chcesz - zapraszam do mnie - nie wiem skąd jesteś - ale jeśli masz blisko do Łodzi - wpadnij, pokażę Ci co i jak z techniką skrętoległą 🙂
I jeszcze jedno - nie masz się co obrażać, prawda - że każdy może pisać, tylko jeśli się o czymś pisze - to trzeba pisać poprawnie merytorycznie. Być może nie wiedziałaś, że robisz źle - bo gdybyś się znalazła u mnie np na rozmowei o pracę i pokazała co potrafisz - podziękowałabym Ci grzecznie ale nie przyjęła do pracy... BR zwróciła Ci uwagę, ma dziewczyna doświadczenie (poczytaj co pisze o sobie w dziale Przywitaj się), może zbyt ostro, ale mam nadzieję że udało mi się załagodzić ten lekki spór i wszyscy z tego raczej skorzystali.
Pozdrawiam i lecę ułożyć jakiś bukiecik dla Elżbiety :upup:
ciiiiiiiiiiiiiii - muszę chyba uspokoić atmosferę
Nie wiem, czy jestem specem 😳 ale mam kilka uwag:
@Kasiuulaa90 napisał/a:
Wiązanie wykonuje się rafią nie drutem!
Nie do końca jest to prawda. Nie wiem, o któej rafii mówisz - bo jeśli o syntetycznej - punkt dla Ciebie, jeśli o naturalnej to nie bardzo. Nie wiem o jakim drucie mówisz, bo jeśli o takim gołym, technicznym - punkt dla Ciebie, ale jeśli o drucie w papierku - to trzeba tu wyjaśnić - sztywne i twarde łodygi wiąże się zarówno rafią syntetyczną jak i drutem w papierku (wg mnie najlepsze Oasisa, jest ciemnozielony i beżowy - do wyboru - jeśli chcemy potem wiązanie zamaskować - używamy zielonego, jeśli ma zostać natural - wtedy beżowego i problem z głowy.), natomiast kwiaty o łodygach miękkich - wyłącznie rafią - i też trzeba uważać, zeby zbyt mocno jej nie naciągać.
@Kasiuulaa90 napisał/a:
Zaczynasz bukiet masz pierwsza róże robisz sobie bazę z zieleni... trawka niedźwiedzia, leder, hosta... co masz potem dokładasz następną i jedziesz z zielenią i ostatnia trzecia róża - jedziesz z zielenią i wykańczasz. Związujesz zieloną rafią Ja tak robię szybko łatwo i przyjemnie!
No jeśli tak robisz i Twoja "nauczycielka" to akceptuje - to radzę zmień kwiaciarnię... A gdzie tutaj technika skrętoległego ułożenia kwiatów? Nie jest ważne ile kwiatów będzie w bukiecie - zawsze układamy je skrętolegle - no chyba że bukiet ma mieć specjalną formę - wtedy układamy łodygi w sposób linearny - czyli na prosto, łodyga przy łodydze. "Sposób" jaki opisałaś - wybacz - ale ma tyle z poprawną florystyką co lipiec z Bożym Narodzeniem... Tak "bukiety" robią - przepraszam za wyrażenie - zwykłe handlary, które po prostu sprzedają kwiaty... brrrrrrrrrrrrrrr
@Kasiuulaa90 napisał/a:
bez kokardek... bleee!!
Kokardki nie są znowu takie bleee - wszystko zalezy od charakteru bukietu i dla kogo ma być przeznaczony.
Kasiuulaa90 - musisz popracować nad swoim warsztatem, jeśli chcesz być dobra w tym co robisz, a przede wszystkim - jeśli chcesz to robić poprawnie - wszystko przed Tobą, trzymam kciuki! Jak chcesz - zapraszam do mnie - nie wiem skąd jesteś - ale jeśli masz blisko do Łodzi - wpadnij, pokażę Ci co i jak z techniką skrętoległą 🙂
I jeszcze jedno - nie masz się co obrażać, prawda - że każdy może pisać, tylko jeśli się o czymś pisze - to trzeba pisać poprawnie merytorycznie. Być może nie wiedziałaś, że robisz źle - bo gdybyś się znalazła u mnie np na rozmowei o pracę i pokazała co potrafisz - podziękowałabym Ci grzecznie ale nie przyjęła do pracy... BR zwróciła Ci uwagę, ma dziewczyna doświadczenie (poczytaj co pisze o sobie w dziale Przywitaj się), może zbyt ostro, ale mam nadzieję że udało mi się załagodzić ten lekki spór i wszyscy z tego raczej skorzystali.
Pozdrawiam i lecę ułożyć jakiś bukiecik dla Elżbiety :upup:
Cytat z BlackRose data 8 lipca, 2010, 13:09Sorki być może za ostro :devilshow: to było ale nie miałam zamiaru spłoszyć dziewczyny.
Tak na prawdę nikt nie wie wszystkiego cały czas trzeba się uczyć.
Powiem tylko że na mnie dobra krytyka działa mobilizująco.
Sorki być może za ostro :devilshow: to było ale nie miałam zamiaru spłoszyć dziewczyny.
Tak na prawdę nikt nie wie wszystkiego cały czas trzeba się uczyć.
Powiem tylko że na mnie dobra krytyka działa mobilizująco.
Cytat z parviflora data 8 lipca, 2010, 13:18I ja mam nadzieję, że Kasiula wyciągnie stąd odpowiednie dla siebie wnioski 🙂
A wracając do tego "sposobu" na bukiet - co jeśli ktoś nie chce zieleniny wcale albo bardzo mało? Kwiaty już się tak fajnie nie ułożą prawda? A spiralnie - dadzą się poskromić, nawet gdy jest ich tylko 3 czy 5...
I ja mam nadzieję, że Kasiula wyciągnie stąd odpowiednie dla siebie wnioski 🙂
A wracając do tego "sposobu" na bukiet - co jeśli ktoś nie chce zieleniny wcale albo bardzo mało? Kwiaty już się tak fajnie nie ułożą prawda? A spiralnie - dadzą się poskromić, nawet gdy jest ich tylko 3 czy 5...
Cytat z skimmia data 8 lipca, 2010, 15:42@Kasiuulaa90 napisał/a:
Hej 🙂
A z 3 róż może być piękny bukiet 😉 Zaczynasz bukiet masz pierwsza róże robisz sobie bazę z zieleni... trawka niedźwiedzia, leder, hosta... co masz 😉 potem dokładasz następną i jedziesz z zielenią i ostatnia trzecia róża - jedziesz z zielenią i wykańczasz.No ja też dorzucę swoje trzy grosze
ja teżnie raz pomagałamw kwiaciarni a ostatnio jestem że tak powiem po " chrzcie bojowym " bo pomagałam na zakończenie roku szkolnego w kwiaciarni która jest w centrum handlowym - inna specyfika pracy, niecierpliwi klienci , którzy byli często niezdecydowani i sami za bardzo nie wiedzieli co chcą 😉 wiedzieli że nie chcą za długo czekac i nie chcą za drogich bukietów :smileyflower:
a to co Kasiuulaa przedstawiła to by mi nikt tego nie kupił bo zieleń by kosztowała więcej niż te róże no sorry ale tak jest , czasami zdaża się klient który lubi tzw" bogaty " bukiet ale w kwiaty a nie w zieleninę :tease: tak więc ja bym obstawiała za 3 różami a zieleniny tak na wyczucie
@Kasiuulaa90 napisał/a:
Hej 🙂
A z 3 róż może być piękny bukiet 😉 Zaczynasz bukiet masz pierwsza róże robisz sobie bazę z zieleni... trawka niedźwiedzia, leder, hosta... co masz 😉 potem dokładasz następną i jedziesz z zielenią i ostatnia trzecia róża - jedziesz z zielenią i wykańczasz.
No ja też dorzucę swoje trzy grosze ja teżnie raz pomagałamw kwiaciarni a ostatnio jestem że tak powiem po " chrzcie bojowym " bo pomagałam na zakończenie roku szkolnego w kwiaciarni która jest w centrum handlowym - inna specyfika pracy, niecierpliwi klienci , którzy byli często niezdecydowani i sami za bardzo nie wiedzieli co chcą 😉 wiedzieli że nie chcą za długo czekac i nie chcą za drogich bukietów :smileyflower:
a to co Kasiuulaa przedstawiła to by mi nikt tego nie kupił bo zieleń by kosztowała więcej niż te róże no sorry ale tak jest , czasami zdaża się klient który lubi tzw" bogaty " bukiet ale w kwiaty a nie w zieleninę :tease: tak więc ja bym obstawiała za 3 różami a zieleniny tak na wyczucie
Cytat z goscforum data 8 lipca, 2010, 17:32Jak dla mnie to może Kasi chodziło o to, że układa kwiaty spiralnie. Bo to jest takie naturalne, ze chyba nie trzeba pisać, że się układa spiralnie 😉 Więc moze nie potrzebnie tak ją atakujecie... Co do zieleniny to faktycznie trochę przesadziła. Do róży chyba najlepsza jest trawa, bo nie jest droga, a jest już troche więcej niż tylko róże...
Jak dla mnie to może Kasi chodziło o to, że układa kwiaty spiralnie. Bo to jest takie naturalne, ze chyba nie trzeba pisać, że się układa spiralnie 😉 Więc moze nie potrzebnie tak ją atakujecie... Co do zieleniny to faktycznie trochę przesadziła. Do róży chyba najlepsza jest trawa, bo nie jest droga, a jest już troche więcej niż tylko róże...
Cytat z Kasiuulaa90 data 8 lipca, 2010, 18:59heh no właśnie każdy ma tu inne zdanie. Oczywiście ze ja robię z układem spiralnym i trawka do tego tylko i tyle. Ja wymieniłam tylko jaką może dać zieleń... Zupełnie nie rozumiem dlaczego wszyscy się tak oburzyli... ;p są klienci którzy chcą dużo zielni i dlatego tak napisałam... wiec nie widzę powodu żeby się tak denerwować.. a i chyba nikt nie robi tak ze najpierw uklada kwiaty a później dokłada zielen ;p
heh no właśnie każdy ma tu inne zdanie. Oczywiście ze ja robię z układem spiralnym i trawka do tego tylko i tyle. Ja wymieniłam tylko jaką może dać zieleń... Zupełnie nie rozumiem dlaczego wszyscy się tak oburzyli... ;p są klienci którzy chcą dużo zielni i dlatego tak napisałam... wiec nie widzę powodu żeby się tak denerwować.. a i chyba nikt nie robi tak ze najpierw uklada kwiaty a później dokłada zielen ;p
Cytat z nati33 data 8 lipca, 2010, 19:14kurcze, ale jaja się porobiły z 3 kwiatków, u mnie właśnie tak jest nie chcą dużo zieleni, tylko jakieś dodatki,teraz wymyśliłam tą "skórkę kokosową"jak mi powiedziała jedna pani, kupiłam, ale naturalną, trochę to za brązowe do czerwonych róż moim zdaniem, ale jak się komuś spodoba to proszę bardzo.Nie jest mi łatwo, ale jakoś daję radę, dobrze, że chociaż dziewczyny podpowiedzą :buziak: :buziak: :buziak: :buziak: :buziak: dzięki za każdą poradę :buzki: :buzki: :buzki:
kurcze, ale jaja się porobiły z 3 kwiatków, u mnie właśnie tak jest nie chcą dużo zieleni, tylko jakieś dodatki,teraz wymyśliłam tą "skórkę kokosową"jak mi powiedziała jedna pani, kupiłam, ale naturalną, trochę to za brązowe do czerwonych róż moim zdaniem, ale jak się komuś spodoba to proszę bardzo.Nie jest mi łatwo, ale jakoś daję radę, dobrze, że chociaż dziewczyny podpowiedzą :buziak: :buziak: :buziak: :buziak: :buziak: dzięki za każdą poradę :buzki: :buzki: :buzki:
Cytat z akle75 data 8 lipca, 2010, 19:18Ja zawsze najpierw układam kwiaty a potem dokładam zieleń nie zależnie czy jest ich 3 czy 30szt.
Ja zawsze najpierw układam kwiaty a potem dokładam zieleń nie zależnie czy jest ich 3 czy 30szt.
Cytat z Gaja data 9 lipca, 2010, 05:56Ja często robię bukiet z trzech róż - jednostronny na liściu i dokładam salal jako wypełniacz, trawę, ruskus i czasem jeszcze jakieś zielska (nie zawsze wszystko na raz). Moim zdaniem to jest też bukiet fajny. Wygląda pełniej niż tylko trzy róże 🙂
Ja często robię bukiet z trzech róż - jednostronny na liściu i dokładam salal jako wypełniacz, trawę, ruskus i czasem jeszcze jakieś zielska (nie zawsze wszystko na raz). Moim zdaniem to jest też bukiet fajny. Wygląda pełniej niż tylko trzy róże 🙂