Warzywa łatwe w uprawie dla początkujących ogrodników
Cytat z e-florystyka data 2 czerwca, 2025, 09:47Uprawa warzyw na polu, w ogrodzie czy na ROD daje satysfakcję, ale także wymaga dużej systematyczności, a nierzadko także wiedzy. To grupa roślin, która jest wymagająca. Nie radzą sobie „same” tak jak wiele bylin, krzewów czy drzew. Jakie warzywa szybko rosną i są polecane osobom początkującym?
Jakie warzywa na słabej ziemi?
Większość warzyw wymaga żyznego, próchniczego podłoża. Przed siewem i sadzeniem wykonuje się wiele prac ziemnych, których zadaniem jest poprawa parametrów gleby. Problem zachodzi na glebach bardzo lekkich i słabych, które wymagają dużych nakładów pracy i środków. W takich warunkach niewiele roślin jadalnych daje zadowalający plon. Co więc robić? Przede wszystkim warto siać rośliny motylkowe jako przedplon, poplon lub plon główny. Przykładem jest groch. Dzięki współpracy z pożytecznymi bakteriami takie warzywa (i nawozy zielone) uzyskały zdolność do wiązania azotu atmosferycznego. Na słabej ziemi warto siać warzywa liściowe, np. jarmuż, sałatę, szczaw, szpinak i rukolę. Należy je jednak regularnie podlewać. Dodatkowo udaje się uprawa niektórych warzyw korzeniowych, np. rzodkiewki, marchwi i buraków ćwikłowych. Wybiera się odmiany o krótkich korzeniach. Słabsze gleby i susze są tolerowane przez czosnek i cebulę (najlepiej sadzić ząbki i dymkę).
Sprawdź sadzonki warzyw drzewka-faworytka.plJakie warzywa szybko rosną?
Osoby początkujące często wybierają warzywa o krótkim okresie wegetacyjnym. Wychodzą z założenia, że jak coś szybko daje plon to jest łatwe w uprawie. Rzeczywiście często tak jest, gdyż wiele gatunków szybko rosnących ma względnie niewysokie wymagania glebowe. Są to powyżej wspomniane: sałata, rzodkiew i marchew. Do szybko rosnących warzyw zalicza się także koper ogrodowy, szpinak i kalarepa. To gatunki, które można uprawiać w warzywniaku jako przedplony bądź poplony.
Warzywa w ogrodzie dla początkujących – pomidory dla „świeżaków”
Pomidory uchodzą za wymagające, chociażby w aspekcie zapewnienia warunków glebowych, nawadniania i ochrony przed chorobami. Najlepiej udają się pod osłonami. Jednakże dotyczy to głównie pomidorów tradycyjnych, czyli wielkoowocowych. Pomidory koktajlowe mogą być z powodzeniem uprawiane nawet przez osoby początkujące. Mają niższe wymagania, dobrze rosną i plonują na świeżym powietrzu, a uprawiać je można nawet w pojemnikach ustawionych na balkonie czy tarasie. W dodatku wybór odmian jest ogromny i każdy znajdzie coś dla siebie. Można zdecydować się na klasyczne warzywa o owocach czerwonych, np. pomidor koktajlowy ‘Koralik’ lub postawić na inne barwny, np. żółtego pomidora ‘Perun’ lub bordowo-fioletowo-czarnego ‘Blackball’.
Jakie warzywa warto uprawiać w ogródku?
Poza warzywami gatunkami najłatwiejszymi w uprawie warto do warzywniaka stopniowo wprowadzać warzywa bardziej wymagające. Dzięki temu zbiera się doświadczenie i nabiera rzemiosła ogrodniczego. Poza podstawowymi gatunkami goszczącymi na polskich stołach warto zwrócić uwagę na mniej rozpowszechnione, ciekawe warzywa do ogrodu, np. bakłażan, karczoch, arbuz czy melon. Większość powyżej wymienionych gatunków ma przede wszystkim duże wymagania cieplne: wymaga uprawy w tunelu foliowym bądź szklarni.
Uprawa warzyw na polu, w ogrodzie czy na ROD daje satysfakcję, ale także wymaga dużej systematyczności, a nierzadko także wiedzy. To grupa roślin, która jest wymagająca. Nie radzą sobie „same” tak jak wiele bylin, krzewów czy drzew. Jakie warzywa szybko rosną i są polecane osobom początkującym?
Jakie warzywa na słabej ziemi?
Większość warzyw wymaga żyznego, próchniczego podłoża. Przed siewem i sadzeniem wykonuje się wiele prac ziemnych, których zadaniem jest poprawa parametrów gleby. Problem zachodzi na glebach bardzo lekkich i słabych, które wymagają dużych nakładów pracy i środków. W takich warunkach niewiele roślin jadalnych daje zadowalający plon. Co więc robić? Przede wszystkim warto siać rośliny motylkowe jako przedplon, poplon lub plon główny. Przykładem jest groch. Dzięki współpracy z pożytecznymi bakteriami takie warzywa (i nawozy zielone) uzyskały zdolność do wiązania azotu atmosferycznego. Na słabej ziemi warto siać warzywa liściowe, np. jarmuż, sałatę, szczaw, szpinak i rukolę. Należy je jednak regularnie podlewać. Dodatkowo udaje się uprawa niektórych warzyw korzeniowych, np. rzodkiewki, marchwi i buraków ćwikłowych. Wybiera się odmiany o krótkich korzeniach. Słabsze gleby i susze są tolerowane przez czosnek i cebulę (najlepiej sadzić ząbki i dymkę).
Sprawdź sadzonki warzyw drzewka-faworytka.pl
Jakie warzywa szybko rosną?
Osoby początkujące często wybierają warzywa o krótkim okresie wegetacyjnym. Wychodzą z założenia, że jak coś szybko daje plon to jest łatwe w uprawie. Rzeczywiście często tak jest, gdyż wiele gatunków szybko rosnących ma względnie niewysokie wymagania glebowe. Są to powyżej wspomniane: sałata, rzodkiew i marchew. Do szybko rosnących warzyw zalicza się także koper ogrodowy, szpinak i kalarepa. To gatunki, które można uprawiać w warzywniaku jako przedplony bądź poplony.
Warzywa w ogrodzie dla początkujących – pomidory dla „świeżaków”
Pomidory uchodzą za wymagające, chociażby w aspekcie zapewnienia warunków glebowych, nawadniania i ochrony przed chorobami. Najlepiej udają się pod osłonami. Jednakże dotyczy to głównie pomidorów tradycyjnych, czyli wielkoowocowych. Pomidory koktajlowe mogą być z powodzeniem uprawiane nawet przez osoby początkujące. Mają niższe wymagania, dobrze rosną i plonują na świeżym powietrzu, a uprawiać je można nawet w pojemnikach ustawionych na balkonie czy tarasie. W dodatku wybór odmian jest ogromny i każdy znajdzie coś dla siebie. Można zdecydować się na klasyczne warzywa o owocach czerwonych, np. pomidor koktajlowy ‘Koralik’ lub postawić na inne barwny, np. żółtego pomidora ‘Perun’ lub bordowo-fioletowo-czarnego ‘Blackball’.
Jakie warzywa warto uprawiać w ogródku?
Poza warzywami gatunkami najłatwiejszymi w uprawie warto do warzywniaka stopniowo wprowadzać warzywa bardziej wymagające. Dzięki temu zbiera się doświadczenie i nabiera rzemiosła ogrodniczego. Poza podstawowymi gatunkami goszczącymi na polskich stołach warto zwrócić uwagę na mniej rozpowszechnione, ciekawe warzywa do ogrodu, np. bakłażan, karczoch, arbuz czy melon. Większość powyżej wymienionych gatunków ma przede wszystkim duże wymagania cieplne: wymaga uprawy w tunelu foliowym bądź szklarni.