Forum

Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Mistrzostwa Świata Florystów Berlin2015

12

Właśnie przeczytałam-i bardzo mnie to zainteresowało -może was również ?-że mistrzostwa w przyszłym roku odbędą się w Berlinie i będą szczególne i orginalne ,po części w nawiązaniu do tego miasta.Motto tych wydarzeń (11-13 czerwiec) organizowanych przez Fleurop-Interflora to wolność.Na finalistów oczekują 3 zadania ,z których pierwsze ma być 100 % osobiste ,drugie 100 % ręcznie wykonane i trzecie 100 % z materiałów organicznych -żadnych oasis,drutów czy metalu.
Co o tym sądzicie ? Czy takie założenia nie ograniczą w pewien sposób kreatywnośći florystów ,czy też być może właśnie poprzez takie ograniczenia wykreują tego prawdziwego mistrza .
Ciekawa jestem waszej opinii.

Tak z pewnością wykreują niesamowitego mistrza... stworzyć coś bez elementów czysto technicznych będzie nie lada wyzwaniem. Jestem strasznie ciekawa efektów takich mistrzostw! Jak dla mnie jest to ograniczenie, które tylko spotęguje kreatywność i pomysłowość florystów 😆 Bo jak tu stworzyć dużą formę bez gąbki, fiolek i drutowania?.... hmmm to będą naprawdę niesamowite mistrzostwa :smileyflower:

To będą z pewnością rewolucyjne prace-powrót do natury?
Pierwsza praca -wolna od reguł i konwencji-ma wykreować indywidualność florysty poprzez ukazanie jego osobowości,wnętrza,oblicza swojego charakteru i od razu nasuwa się pytanie,co bym stworzyła,by pokazać jaka naprawdę jestem?
Druga praca to bukiet -rewolucyjny,nieprzeciętny,spektakularny,jedyny,który jeszcze nigdy i nigdzie nie był ułożony.
Trzeci temat pracy to wolność poprzez redukcję.
Bardzo jestem ciekawa efektów.

Zapowiadaja się niesamowite mistrzostwa :smileyflower: to będzie kreatywnośc na maxa co ja osobiście bardzo uwielbiam 😀

super!:D na pewno będzie na co popatrzeć. chęcią obejrzę fotorelacje z tego wydarzenia.:D

@bingo58 napisał/a:

Właśnie przeczytałam-i bardzo mnie to zainteresowało -może was również ?-że mistrzostwa w przyszłym roku odbędą się w Berlinie i będą szczególne i orginalne ,po części w nawiązaniu do tego miasta.Motto tych wydarzeń (11-13 czerwiec) organizowanych przez Fleurop-Interflora to wolność.Na finalistów oczekują 3 zadania ,z których każde ma być 100 % osobiste , 100 % ręcznie wykonane i 100 % z materiałów organicznych -żadnych oasis,drutów czy metalu.
Co o tym sądzicie ? Czy takie założenia nie ograniczą w pewien sposób kreatywnośći florystów ,czy też być może właśnie poprzez takie ograniczenia wykreują tego prawdziwego mistrza .
Ciekawa jestem waszej opinii.

nie wiem skąd te informacje?

ja mam takie :

motto:
Wolność 100%

I praca 🙂

First competition task: 100% personal

The first World Cup task is all about the personality of the finalists. Free of the compulsion to observe rules or conventions, the individual work pieces should reflect the different facets of their characters.

II praca
Second competition task: 100% hand-tied

The second task requires the creation of a revolutionary bouquet that is striking, unique, and never before seen.

III praca
Third competition task: 100% recycled

Task three relates to freedom by reduction. All of the contestants are required to avoid using any materials that are not recyclable. This is all about creating a 100% organic workpiece that is free of floral foam, wire, or metal.

IV praca

Semi-final

The Semi-final is a surprise item.

http://worldcup-berlin2015.com/competition/tasks/

no bo jeśli któryś z Mistrzów mógłby zostać ograniczony poprzez zakaz użycia drutu technicznego w pierwszej pracy, w której osobowość florysty postawiona jest na pierwszym miejscu, ponad obowiązującymi regułami i istniejącymi konwencjami... to gdzie tu wolność??
:chytry:

ale jedno jest pewne : światowy poziom prac Mistrzów warto zobaczyć.. i szkoda, że naszych nie będzie ...

czy któraś z Was się wybiera?

Dzięki za sprostowanie-oczywiscie chodzi o trzecią pracę bez użycia środkow technicznych.

@bingo58 napisał/a:

Dzięki za sprostowanie-oczywiscie chodzi o trzecią pracę bez użycia środkow technicznych.

nie jestem upierdliwa :mrgreen:
ale .............. rafia naturalna, sznur jutowy, wełna, nici bawełniane, sznurek lniany to też środki techniczne - organiczne 🙂

myślę (ale mogę się mylić) , że chodzi tu raczej o powrót do natury, poszukiwanie materiałów dekoracyjnych i technicznych pochodzenia organicznego..

Jessi,

wzruszyłam się .
Napisałaś" rafia naturalna, sznur jutowy, wełna, nici bawełniane, sznurek lniany to też środki techniczne - organiczne 🙂
i uzmysłowiłam sobie, że dla Was, młodych. to już historia, a do połowy lat 80 ubiegłego wieku to był chleb nasz powszedni.

Przypomnę jeszcze kilka takich materiałów, których używano w kwiaciarniach.
W naczyniach, w których układało się kompozycje - wilgotny piasek lub drobny żwirek, który trzeba było starannie płukać, przed użyciem.
Do transportu łodygi obłożone ligniną (czysta celuloza), w sezonie można było wbić łodygi w ogórek.
W niektórych regionach robiono "poduszeczki" z worka jutowego wypełnionego wilgotnymi trocinami. Przymocowywano je do jodłowych gałązek, po czym wbijano w nie kwiaty przywiązane do drewnianych patyczków - tak powstawały wiązanki i wieńce .

Mistrzowie biorący udział w konkursie z pewnością sobie poradzą.

Pozdrawiam serdecznie.

Jadwiga z ekpoki kamienia łupanego.

Pani Jadwigo dziękuję za tego posta.
Pierwsza myśl po przeczytaniu ---- niemożliwe!
Druga-strych-kufer ze zdjęciami.
I wzruszenie

zdjecia ślubne z dawnych czasów a na nich bukiety ślubne-piękne na swój przeszły czas.Już w "kształcie" łezki a w nich asparagus,asparagus ,asparagus i gożdziki , udekorowane długą białą wstążka z dwoma małymi mirtowymi wianuszkami
Jak komputer wróci z naprawy wrzuce te zdjecia- ku pamięci......
Pozdr
P.s. jak to dzis z tym asparagusem? Rzadko,mało,wcale,niechętnie ?

P.s.2 -do dzis mam u siebie -juz drzewko-mirt po moich dziadkach.Kiedyś -jak pelargonie-był w prawie kazdym domu na wsi.

P.s. 3 --"Dawniej do uszczęśliwienia człowieka potrzeba było słów i kwiatów.
Teraz wystarczy wstawić i oznaczyć zdjęcie na facebooku."

12
facebook