Męczennica

Męczennica (Passiflora caerulea) [fot.Wikimedia Commons/W. Robrecht] to szybkorosnące, wieloletnie, wieczniezielone pnącze z ciemnozielonymi liśćmi. Kwiaty białe, wielkości do 9 cm, owoce owalne, długości 7,5 cm szerokości do 4 cm, jadalne. Dojrzałe koloru pomarańczowego z czerwonym smacznym miąższem. 

Rodzina: Passifloraceae

Pochodzenie: Argentyna, Brazylia, Paragwaj.

Rozmnażanie: Nasiona

Wysiew: Nasiona przed wysiewem umieścić na 24-48 godz. w wodzie o temperaturze 45°C (np. w termosie). Gdy do nasion przywierają cząstki miąższu do wody możemy dodać domowy środek odkażający. Zmniejszy to prawdopodobieństwo porażenia siewek przez choroby grzybowe. Po tym okresie umieszczamy nasiona na głębokość 1/2 cm do mieszanki ziemi do wysiewu nasion. Wystawić w jasne i ciepłe miejsce. Podłoże utrzymywać w stanie wilgotnym, ale nie mokrym.

Czas wysiewu: Cały rok

Pielęgnacja: Męczennica bardzo dobrze rośnie w pojemnikach. W czasie letnich miesięcy wymaga jasnego, ciepłego miejsca, zimować powinna w doniczce w jasnym pomieszczeniu o temperaturze 5°C. Latem podlewamy bardzo intensywnie, tak aby nigdy nie przeschła. Jako podłoże stosujemy żyzną, przepuszczalną ziemię uniwersalną, z dodatkiem piasku lub perlitu. Nie możemy zapomnieć o dobrym drenażu. Nawożenie najwygodniej przeprowadzić nawozami długodziałającymi poprzez mieszanie ich wiosną z podłożem. Passiflora caerulea jest jednym z niewielu gatunków męczennic uprawę którego możemy spróbować prowadzić na zewnątrz w ogrodzie. Bez większych szkód wytrzymuje ona mrozy do -15°C. Ważne jest jednak zrobienie dobrego drenażu pod bryłą korzeniową i w pierwszych latach stosowanie dobrej ochrony przed mrozem. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na zabezpieczeniu szyjki korzeniowej (za pomocą torfu, kory). Pomogą również znalezienie zacisznego, cichego miejsca – najlepiej przy ścianie domu.

źródło:
www.projektoskop.pl

Polecane:  Jesienne dekoracje naszego domu

Zostaw odpowiedź

 

facebook